15 November 2010

Odpovede kandidátov na primátora/primátorku Bratislavy

Aktualizácia 15.11.2010: doplnené o odpovede Jána Budaja. 

Pred desiatimi dňami sme rozposlali kandidátom na primátora/primátorku Bratislavy email so siedmimi otázkami v nasledujúcom znení

Vážený pán ..., Vážená pani ...,

dovoľujeme si Vás požiadať o stručné odpovede na otázky uvedené nižšie. Vaše odpovede budeme publikovať na blogu http://cykloguerilla.blogspot.com  v rámci série otázok kandidátom na primátora Bratislavy. Naše aktivity a blog sledujú a podporujú mestskí cyklisti v Bratislave.

  1. Aké konkrétne (!) kroky plánujete uskutočniť pre zlepšenie bicyklovej dopravy v Bratislave?
  2. Koľko kilometrov cyklotrás sa zaviažete postaviť (vyznačiť) počas vášho volebného obdobia? 
  3. Ako si predstavujete spoluprácu so skupinami ako je Critical Mass, BiCyBa či Cykloguerilla?
  4. Používate bicykel na dopravu po meste? Ak áno, ako často a prevažne kde?
  5. Používate bicykel rekreačne? Ak áno, ako často a prevažne kde?
  6. Aký význam plní podľa vás cyklistická doprava v meste?
  7. Viete, kde sa nachádza jediný cykloprechod (cyklosemafor) v Bratislave?
Ďakujeme za Váš čas. Odpovede očakávame do 15.10.2010.

S pozdravom,

Cykloguerilla
Do dnešného dňa sme obdržali odpovede od troch kandidátov a to od pána Hlinu (17. októbra), pána Ftáčnika (18. októbra) a pani Vášaryovej (18. októbra od jej asistentky). Aktualizácia (15.11.2010): Ján Budaj nám poslal odpovede. Odpovede neposlal Marek Blaha z SDĽ a Ján Budaj kandidujúci ako nezávislý. Ako teda kandidáti na primátora vnímajú cyklodopravu v meste?

Ján Budaj (Zmena zdola / nezávislý)
  1. - Nové cyklotrasy a to najmä ako alternatívna doprava, nielen rekreácia
    - Cyklostojany pred všetkými mestskými úradmi, tlak , aby boli na verejných parkoviskách, pred verejnými inštitúciami, pri dopravných uzloch a pod.
     - Zlepšenie vodorovného značenia na komunikáciách s automobilovou a cyklistickou dopravou.
    - Zavedenie cyklo semaforov so skorším štartom bicyklov, a pod.
    - Rovnocenné posudzovanie pri určovaní nákladov z rozpočtu mesta na rôzne druhy individuálnej dopravy (cyklistická, automobilová a pešia)
    - Obnovenie meraní cestnej priechodnosti, ako aj účinnosti dopravnej práce pri jednotlivých formách dopravy, atď.
    - pozri program
  2. Čo najviac. Nie menej než 10 km/ročne. Chcem, aby bola Baratislava po 4 rokoch mesto priechodné pre bicykle, ktoré budú reálnou alternatívnou dopravou. 
  3. Sú to najlepší výskumníci problémov, aj možností zmien a vylepšení v doprave. Ich návrhy posúdia odborníci pri zostavení generelu cyklistickej a pešej dopravy v BA. Ku tomu by bolo treba uzavrieť vzájomne výhodnú dohodu „o vykonaní práce“, pretože toho mapovania a vychytávania múch bude veľa.
  4. Kedysi som používal bicykel na každodennú dopravu, ale po zhustení premávky som si to po menšej nehode odpustil. Na bežné, tzn. neturistické účely je mi bicykel užitočný v Rači a jej  okolí. 
  5. Áno, najmä na hrádzi (dunajskej), na karpatských a šúrskych trasách, pod vinohradmi smerom na Pezinok a v Rakúsku okolo jazera Neusiedler. Ak nie je nejaký problém, jazdievam cca dva – tri krát mesačne (okrem zimy). 
  6. V BA by mohla byť plnohodnotnou alternatívou individuálnej dopravy s výhodami voči auto zápcham, voči nedostatku statickej dopravy, voči poškodzovaniu kvality ovzdušia, atď. Hoci je dnes mestskými úradníkmi podceňovaná, odsúvaná alebo doslova ohrozovaná - je cyklistická doprava jedinou budúcnosťou bratislavskej dopravy , ktorú nemôže nič ohroziť .
  7. Viem o jednom cykloprechode v Rači (pri Honde). O žiadnom cyklosemafore neviem. Pochybujem, že by bol a nikdy by som si ho nevšimol...
Alojz Hlina (nezávislý)
  1. Musí sa zmeniť základné vnímanie bicykla ako účastníka cestnej prevádzky. Šoféri vnímajú bicykel ako nepriateľa, spomaľovača, element, ktorý ho núti znížiť rýchlosť. Ak mesto nastaví základnú filozofiu tak, že bicykel je vítaný a tento postup začnú vnímať i šoféri, policajti, médiá, začne sa to pomaly /nie zo dňa na deň/ zlepšovať.
  2. Neviem odpovedať presne, koľko kilometrov - od toho sú tu moji protikandidáti, tí vedia presne koľko trás a pod. Za mňa môžem povedať, že toľko, koľko sa bude dať, ak sa bude dať veľa , bude to veľa. Ak ma niekto z magistrátu /odbor dopravy atď/bude presviedčať, že sa to nedá, tak dám návrh na rozviazanie pracovného pomeru . Keď sa to dalo v Kodani, Stockholme a iných európskych mestách, tak sa to musí dať aj u nás. V mojom programe mám príklad - porovnanie Pekingu so Stockholmom/ - v Pekingu pod heslom ekonomického rastu bicykle z ulíc vyhnali a v Stockholme pod heslom zdravého mesta bicykle do ulíc dostali.
  3. Zvládol som viaceré ťažké diskusie . Viem si predstaviť diskusiu s každou skupinou, ktorá bude predkladať racionálne návrhy a 29.10. prídem na akciu Critical mass
  4. V čase, keď sme rekonštruovali priestor študentského klubu na Mladej Garde, denne som dvakrát absolvoval bicyklom trasu Obchodná ulica - Račianska ulica /mladá Garda/. Počas každej tejto cesty som bol približne 50x mysľou niektorých šoférov zabitý, 100 razy viac som bol v mysli šoférov označený za ..... /to sa nedá napísať/ a často krát aj reálne ohrozený tým,že ma autá vytláčali z cesty. Nakoľko som dosť tvrdohlavý, tak som to vydržal a približne 4 mesiace som to vydržal.
  5. Otvorene hovorím, bicykel mám, ale som skôr rekreačný užívateľ, lebo bývam na kopci a nechce sa mi šľapať do kopca. Rád však chodím pešo a chodím pešo naozaj veľmi často. Teraz aktuálne /15.10/ som však dokončil aj trojdňovú akciu, že som chodil do práce na mojom koňovi a môžem povedať, že to bol skutočný zážitok. Bratislava z konského chrbta je o niečo krajšia ako reálne.
  6. Dôležitú.
  7. Existuje? Ak áno, tak som prekvapený. A určite, ako poznám magistrát, stál 4 x viac ako v iných európskych mestách a tipujem, že aj tak nefunguje.
Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou SMERu)
  1. Ako druhu hlavnu myslienku v casti doprava mojho volebneho programu mam uvedene, že chcem zvýšiť podiel cyklistickej dopravy v meste. K tomu chcem urobit nasledovne kroky:
      • vytvoriť komisiu mesta pre cyklistickú dopravu
      • dobudovať všetky hlavné mestské cyklistické trasy v úsekoch, kde je to možné bez veľkých investičných akcií a pripravovať a postupne realizovať výstavbu aj zvyšných úsekov hlavných mestských trás
      • podporovať cyklistiku ako systém dopravy a výhľadovo zaviesť systém mestských bicyklov.
  2. Moje verejny zavazok su styri nove cyklotrasy. Mam pod nimi na mysli prepojenie hlavnych mestskych cyklistickych tras, kde je to mozne bez vacsich investicii a výstavbu dalsich akoje to uvedene v bode 1. Takuto formulaciu mi ponuklo zdruzenie BicyBa a ja som ju akceptoval. Za vaznu temu povazujem aj pripravu prepojenia cklotrasy do Devina, co je financne narocne, ale velmi dolezite.
  3. Pre mna je ta spolupráca velmi zasadna, pocitam s tymito organizaciami v ramci tej navrhovanej komisie mesta pre cklysticku dopravu. A predpokladam, ze budu mat velky vplyv na to, aby pomhli urcit konkretnu postuponosť krokov, ako bude mesto postupovat.
  4. Nepouzivam, pretoze ziadny nemam.
  5. Nie, lebo ziadny nemam.
  6. Podla mna ma velky vyznam. Aj preto som ju zaradil do casti doprava, pretoze po prepojeni hlavnych cyklistickych tras v meste je mozne pocitat s tym, ze cast prepravnej prace prevezme na seba aj cyklisticka doprava. Aj preto som akceptoval pripomienku zdruzenia BicyBa, aby namiesto tezy budovania cyklotras, s ktorou som pracoval pri verejnej diskusii o tezach volebneho programu, som si dal ambicioznejsi ciel, a to je zvysit podiel cyklstickej dopravy v meste. Bicykel ma aj rekreacnu funkciu, preto som ho zaradil aj docasti Kvalita zivota, do casti Mesto kultury a zdraveho zivotneho sytlu a zaviazal som sa zacat s budovanim zych ciest a rekreacnych oblasti v meste.
  7. Neviem
 Magda Vašáryová (SDKÚ, KDH, SAS, Most-Híd, OKS)
  1. Najprv presadím bezpečné spojenie všetkých dnes nekonzistentných úsekov, ktoré som si osobne prešla a zároveň ich údržbu. V mojom programe siedmych konkrétnych rozhodnutí je aj premena Starého mosta na zelenú oázu, prednostne pre peších a cyklistov.
  2. V spolupráci s hlavným urbanistom mesta predstavím v krátkom čase cyklistickej verejnosti reálny a uskutočniteľný plán cyklotrás mesta, ktoré budú nadväzovať na rekreačné zóny mesta.
  3. Ako človek, ktorý pracoval sedem rokov v mimovládnom sektore, som si vedomá dôležitosti a sily občianskych organizácií. Pre mňa je prirodzené spolupracovať s vami. Vítam spoluprácu a rada budem konzultovať a hľadať spoločné riešenia v tejto téme.
  4. Kým bol Starý most priechodný vytiahla som svoj bicykel a prešla som sa po hrádzi. Zavretý Starý most pre mňa, bývajúcu v rušnom centre mesta, je veľkou prekážkou.
  5. Pracujem na Hradnom kopci a musím sa priznať, že nevytiahnem.
  6. Dnes sa každá európska metropola snaží vyzvať obyvateľov, aby chodili viac peši a na bicykloch. Možnosť prenajať si bicykel priamo na ulici, je príkladom. Čaká nás debata a hľadanie riešenia ako zúžiť cestný pruh pre autá, aby vznikol bezpečný a pohodlný priestor pre cyklistov.
  7. (bez odpovede - poznámka Cykloguerilla) 
Náš komentár
Podľa odpovedí je jasné, že kandidáti chcú rozvíjať cyklodopravu v meste. Nie každý však má konkrétne predstavy ako to urobiť. Milan Ftáčnik chce zriadiť na Magistráte komisiu pre cyklistickú dopravu, Alojz Hlina by prepustil ľudí, ktorí by nechceli spolupracovať na rozvoji cyklociest a Magda Vášaryová chce riešiť cyklodopravu s hlavným urbanistom a presadzovať ďalšie zóny pre rekreačných cyklistov. Je chválitebné, že pán Hlina sa chce zúčastniť ďalšej Critical Mass 29. októbra. Vyzývame týmto Milana Ftáčnika aj Magdu Vašáryovú, aby sa tiež pridali. Pánovi Ftáčnikovi fešný mestský bicykel zabezpečí bratislavská cyklokomunita, ak svoju účasť potvrdí.


Poznámka: Zaujímavé časti sme zvýraznili tučným písmom.

4 comments:

  1. Z tych odpovedi som dost sklamany. Najodvaznejsie plany ma p. Ftacnik, ako jediny kandidat vsak nema vlastny bicykel - niezeby to nejako znizovalo doveryhodnost jeho slubov, ale je to zaujimavy paradox. Nemyslim si, ze radikalny postoj p. Hlinu nieco vyriesi, najma stale nie je celkom ista jeho zvolitelnost. Pani Vasaryova zial vo svojom vyjadreni vobec neodpovedala konkretne, su to len slova.

    ReplyDelete
  2. Sice toho pani Vasaryova napisala objemovo najmenej, ja si ale myslim, ze prave toto je dobre a lacne riesenie:

    "Čaká nás debata a hľadanie riešenia ako zúžiť cestný pruh pre autá."

    Zrusenie dvojsmeriek a zriadenie cyklopruhu v protismere, zriadenie cyklopruhu i v aktualnych jednosmerkach, ako aj obmedzenie parkovacich miest na ukor cyklopruhov. Co to obnasa?? Vela bolesti zo strany vodicov aut (kvoli znizenej priechodnosti mesta, a nemoznosti zaparkovat) a zopar kil farby.

    A ak si myslime, ze to nestaci, pro-argumentom je napr. uz nasa susedka Vieden, kde to ocividne staci.

    P.S.: na biku po Bratislave a po Viedni jazdim celorocne. Myslim si, ze na vyjadrenie sa mam potrebne skusenosti:)

    Matus

    ReplyDelete
  3. Magda zasa hadze len kopec prazdnych reci, nic konkretne nepovedala. I ked napad so zuzovanim pruhov je dobry. Mne osobne sa pacia Ftacnikove plany.
    Zaujimalo by ma tiez, ci niekto na svete popri cyklistoch mysli aj na korculiarov. Cyklistika je dost vykricana forma dopravy, ale zatial co mam skusenost, tak kopec cyklotras je sice asfalt a je taky hrbolaty ze po 10 metroch je clovek rad ze neprisiel o zuby a vsetky klby v nohach.

    ReplyDelete
  4. ale vo vasom komentari ste nenapisali nic k panovi Budajovi...

    ReplyDelete

Prosím, komentujte iba ak máte čím prispieť k téme.