16 April 2010

Návod: Ako si vyrobiť šablónu pre cyklotrasy

Keď sme sa rozhodli značiť bratislavské cyklocesty, museli sme najprv vyriešiť prípravu šablóny.

Šablóna musela spĺňať niekoľko požiadaviek - najmä nám išlo o prenosnosť (ľahká a nie príliš veľká) a odolnosť (aspoň do určitej miery - sprej).

Rozhodli sme sa použiť klasický kartón (lepenku) - poslúžila krabica z Baumaxu za jedno euro a nejaké drobné. Podklady pre šablónu nám dodala Federal Highway Administration sprostredkovane cez web Manual of Traffic Signs. Použili sme značky R3-17 (bicykel) a M7-2 (šípka).

Šablónu bicykla si môžete stiahnuť tu (strana 2): PDF layout
Šablóna šípky: PDF layout

Bicykel aj šípku sme vytlačili na rozmer A3. Následne sme izolačnou páskou fixovali šablónu na kartón tak, aby sme mohli do kartóna pretlačiť obrysy. Na pretláčanie sme vybrali hrubú ihlu, ktorou sme predierovali obrysy bicykla a šípky (každá šablóna na zvlášť kartón).

Potom nasledovalo vyrezanie tvarov z kartóna - šípka bola jednoduchá, ide o jeden tvar. Bicykel bol trošku väčší oriešok, keďže sa museli vyrezať aj vnútorné výplňové obrazce. Tie sme následne fixovali silonovým vláknom na veľký kartón, v ktorom sa nacházda bicykel.

Malé výrezy je vhodné predierovať klincom, cez ne pretiahnu silon a ten následne prilepiť ku kartónu okolo tak, aby výrezový obrazec dával požadovaný tvar.

Na obrázku vľavo je ukážka: kartón je čierny, cieľový tvar je biely. Malé čierne medzivýrezy sú uchytené silonom (tenké biele čiary) tak, aby držali cieľový (vyrezaný) tvar bicykla.

Niekedy je potrebné trošku "experimentovať" - posunúť silon alebo ho nalepiť tak, aby bol natiahnutý z viacerých strán.

Keď boli malé výrezy správne uchytené, prelepili sme ešte niektoré rohy výrezov izolepou, aby sa netrhali a šablóna bola hotová.

Keďže bicyklová šablóna je kvôli množstvu menších výrezov a ich následnej fixácii zbytočne zložitá, stále hľadáme jednoduchšie riešenie tak, aby sa šablóna dala cyrábať pomerne rýchlo a ideálne ako jeden súvislý tvar.

Poznáte lepšiu šablónu alebo máte tipy k jej vyrezávaniu? Napíšte nám ich do komentárov.

1 comment:

  1. ja bych to dal vyrezat do plastu normalne na freze.
    Bude to pak pipifajne presne a vydrzi to aj nuklearny holocaust..bude sa to dat pozuzivat teda do nekonecna.. naklady na kus tipujem 10-20 euro.
    robia to napr. aj tu: http://www.m-profex.sk/ ale treba si kliknut na vyroba/frezovanie..
    za tymto ucelom by sa dalo zriadit konto specialne pre tento ucel, ked da kazdy 2 eura tak to postaci na vela vela takych sablon..
    sablona by pravdaze musela byt pozmenena na stencil.

    ReplyDelete

Prosím, komentujte iba ak máte čím prispieť k téme.