03 May 2010

Video: Critical Mass Bratislava, 30.4.2010

Zachytili sme prvý bratislavský Critical Mass a zostrihali video pre všetkých tých, ktorí sa nezúčastnili a samozrejme aj pre účastníkov cyklojazdy

4 comments:

  1. You Never Bike Alone / Nikdy nejazdíte sami (2008)

    Cyklistický fenomén známy aj ako Critical Mass je znovuobsadením verejného priestoru, ktorý začal v San Francisku na začiatku deväťdesiatych rokov a jeho myšlienka sa rozšírila internetom do celého sveta. V určitý deň koncom každého mesiaca, cyklisti a iní samohybní ľudia sa vezú en masse ulicami mesta.

    Mesto Vancouver sa stalo známe kvôli jeho obrovským cyklo jazdám Critical Mass a predovšetkým ich ducha zábavy, ktorý priťahuje všetky druhy cyklistov.

    "Nikdy nejazdíte sami" mapuje vývoj týchto masových cyklojázd vo Vancouveri počas poslednej dekády, od (pred-Critical Mass) protestných jázd cez historický most Lions Gate na začiatku deväťdesiatych rokov, cez roky "No Fun City" neskorších deväťdesiatych rokov a na začiatku milénia, kde cyklistov bežne zatýkali zato, že jazdili spolu, až k obrovským Critical Mass jazdám nedávnych rokov.

    http://fuckcopyright.blogspot.com/2009/04/you-never-bike-alone-nikdy-nejazdite.html

    ReplyDelete
  2. Return of the Scorcher (1992)

    Return of the Scorcher This half-hour documentary looks at bike culture and bike lifestyles around the world with beautiful and inspiring scenes of bike use filmed in China, The Netherlands, Denmark, and the U.S.

    In the 1890s, before automobiles ruled the roads, bicyclists were referred to as "Scorchers" because of their blazing speed. A century later, in a world filled with car-related environmental and social problems, Return of the Scorcher discovers an inspired and evolving bicycling renaissance.

    This documentary touches on a surprising variety of subjects including romance, rebellion, early feminism, and spirituality - all viewed within the context of bicycling. Return of the Scorcher questions our obsession with "progress" and status and presents a diverse cross-section of cycling visionaries who see the bicycle as a life-affirming vehicle for change.

    Stiahni: http://fuckcopyright.blogspot.com/2009/02/return-of-scorcher-1992.html

    ReplyDelete
  3. We are the traffic
    A Movie about Critical Mass
    50 minute documentary directed by Ted White

    Tento film dokumentuje históriu a vývoj cyklistického hnutia "Critical Mass" - jedného z najodvážnejších a najdynamickejších sociálno/politických hnutí apatických deväťdesiatych rokov. Vo viac ako 200 mestách v 14 rôznych krajinách, Critical Mass sa teraz stalo mesačným rituálom obsadzovania ulíc aktivistom s bicyklami vo veľkom.

    Stiahni: http://fuckcopyright.blogspot.com/2009/02/we-are-traffic.html

    ReplyDelete
  4. B.I.K.E.: Be Inclusive Kill Exclusivity (2006)

    Poháňaní antimaterializmom a vierou, že nastávajúca apokalypsa urobí z áut nepotrebné veci a bicykle tak vyhrajú, Black Label Bike Club (BLBC) bojuje proti konzumnej kultúre hlavného prúdu a proti súperiacim gangom za svoju víziu lepšieho zajtrajška.

    Ťahajúci za vlások z masových cyklojázd Critical Mass a širšej cyklistickej kontrakultúry, film B.I.K.E. skúma témy ako je radikálna politika, osobná umelecká vízia, globálna zodpovednosť, vzťahy, skupinové formácie a možno to najnápadnejšie, bolesť a lásku.

    Stiahni: http://fuckcopyright.blogspot.com/2010/01/bike-be-inclusive-kill-exclusivity-2006.html

    ReplyDelete

Prosím, komentujte iba ak máte čím prispieť k téme.